Eazy Mask Exfoliating and Moisturizing Foot Mask

20140423-153819.jpg

Hi semua! Cakk! Hehe.. Kali ni saya nak review pasal mask untuk kaki. Ok macam pelik je kan kaki pun kena mask. Jangan tak tau, perlu lah.. Hehe.. Bagi tapak kaki yang kulit pecah-pecah kerana dek kuat berjalan ke kuat bekerja je, foot mask ini sangat bagus untuk korang. Nak tau macam mana fungsinya? Jom kita tengok review di bawah…

20140423-154308.jpg

20140423-154501.jpg

Haa.. Macam mana nak pakainya? Senang je. Mula-mula buka lah paket tu. Lepas tu nampaknya macam kat bawah ni…

20140423-154727.jpg

20140423-154838.jpg

Cuci kaki bersih-bersih dengan sabun & air. Keringkan kaki dengan tuala. Ambik mask & gunting hujungnya ikut garisan putus-putus. Essence kat dalam mask tu sangat wangi. Saya suka! Hehe.. Kemudian sarungkan mask tu kat kaki macam pakai stokin gitu. Tekan-tekan sikit mask tu supaya semua bahagian kaki kena essence. Kemudian, ambik plaster merah macam gambar kat atas tu dan tampal pada mask supaya mask secure kat kaki. Kalau nak lebih baik, boleh sarungkan stokin atas mask tu supaya essence lebih senang menyerap pada kaki & korang pun boleh lah berjalan-jalan kat dalam rumah.

Masa pakai mask ni, kaki tak ada lah rasa sakit ke apa. Cuma rasa panas je terutama kat bahagian atas kaki sebab mungkin kulit kat atas kaki lebih nipis berbanding kulit tapak kaki yang tebal. Biarkan mask selama 45minit atau sehingga korang rasa tak tahan sangat dengan kepanasan essence tu boleh lah buka. Manalah tau kulit sensitive ke apa, kena lah terus buka.

Immediate effect lepas buka mask tu, kaki nampak berkedut-kedut sebab lama sangat berendam dalam essence tu kan. Kulit belum mengelupas lagi. Kaki rasa macam numb sikit tapi not too bad. Terus cuci kaki dengan air. Saya suggest lepas tu rendam kaki dalam air suam. Kulit kaki saya mengelupas selepas hari ketiga & betul-betul complete mengelupas selepas sebulan. Lama sebab depends dengan kadar pembaharuan kulit masing-masing dan saya jugak malas nak kisah pasal kaki. Just biar je macam tu, sampai adik saya ingat kulit kaki saya kena infection. Hehe…

Untuk pengelupasan kulit kaki yang lebih cepat, saya cadangkan masa minggu pertama, rajin-rajinkan lah merendam kaki dalam air suam. Kemudian lepas seminggu, rajin-rajin jugak sapu minyak zaitun kat kaki sebelum tidur. Pakai stokin lepas sapu minyak zaitun kat kaki supaya tilam semua tak kotor kena minyak ye. Nak sapu lotion pun boleh, tapi ikut pengalaman saya minyak zaitun lebih bagus untuk memudahkan pengelupasan kulit kaki. Saya buat macam ni bila kali kedua saya pakai foot mask ni. Kulit kaki habis mengelupas dalam masa 2 minggu. Haa.. Cepatlah sikit dari sebulan kan? Hehe..

Hasilnya, kulit tapak kaki yang pecah-pecah, merekah & kasar jadi licin dengan kulit baru macam baby gitu. Kena la bersabar ye masa pakai mask ni sebab bukan immediate effect. Tapi effect pengelupasan kulit tu hanya terjadi pada tapak kaki saya je, kat atas kaki tak ada effect apa-apa pun. Mungkin essence tak kena ke apa saya tak tau lah. Kulit atas kaki tu pun need love jugak. Huhu.. Tapi tak apa, overall saya suka foot mask ni.

Eazy mask untuk tangan pun ada jugak, tapi saya belum guna lagi. Nanti dah guna saya buat review ye. Hehe.. Thanks for reading my dearies!

Cheers~

Creambath: Rejoice & Nu’della creambath

Hello ladies!

Pernah x dengar pasal creambath? Creambath ni sangat popular kat indonesia. Creambath merupakan urutan pada kulit kepala & rambut untuk rawatan. Selalunya kat spa2 ada buat creambath. Rambut akan jadi sgt lembut & kulit kepala akan rasa segar sangat. Tapi kalau nak pergi spa banyak kali memang tak dapat la kan? Duit dan masa tak mengizinkan. Kalau kat indonesia, berlambak produk creambath.

Tapi kat malaysia ni susah sikit nak cari produk creambath. Kena tanya terus kat spa la kot. Tapi spa tu pun tak jual sebab beli pukal terus. So, yang saya sempat jumpa setakat ni ialah produk Rejoice & Nu’della.

20140323-175928.jpg

20140323-175954.jpg

1) Rejoice Rich Creambath
Senang je nak dapat kat Watson. Harga pun murah, RM7 je. Masa beli ni saya tak confident samada effect dia sama dengan rawatan kat spa. Tapi memang tak sangka sangat wanginya boleh bertahan lama. Kiranya this product is so not bad la. Rambut pun lurus dan lembut je. Tapi yang tak bestnya, kena pakai banyak baru nampak effect dan saya tak rasa dia membantu sangat untuk sihatkan kulit kepala.

2) Nu’della Herba Creambath
Produk ni saya beli kat Nu’della spa kat shah alam. Harga ialah RM45. The first thing I noticed ialah the green slimy texture & the smell is not so pleasant. I was thinking, I am not putting that on my head. But I did it anyway! Hahaha… And please don’t judge a book by its cover. Saya suka bila urut kat kulit kepala, rasa nyaman sekali. Pastu tak perlu guna banyak, guna sikit pun dah cukup untuk rambut jadi lembut dan lurus. Saya suka produk ni walaupun tak wangi. Hehehe.. Rambut pun jadi kurang gugur bila kulit kepala dah sihat.

Pada pendapat saya, wanita yang bertudung kalau boleh buat lah creambath seminggu sekali. Sebabnya rambut kita terperap je dalam tudung, so kulit kepala pun jadi gatal & rambut banyak gugur. Huhu.. Creambath sangat membantu untuk menyegarkan dan sihatkan kulit kepala. Eh macam iklan pula. Hehehe..

Cuma masalahnya, susah nak cari produk creambath kat Malaysia ni. Kalau kat indonesia yang paling popular ialah produk Makarizo. It works wonderfully amazing! Kat Malaysia tak ada lagi produk tu. So sesiapa yang tahu apa lagi produk creambath yang ada kat Malaysia ni, silalah share dengan memberi komen kat bawah ye. Sharing is caring! Tata~

20140323-181847.jpg

20140323-180613.jpg

20140323-180640.jpg

Pore Brush

Hi semua! Excited sangat hari ni sebab nak review barang baik punya. Hehe.. Jom2 tengok!

Image

Pernah tak korang rasa masa cuci muka rasa muka macam tak bersih je? Macam nak cuci banyak kali je? It happens to me many times. Jari kita tak dapat nak bersihkan liang-liang roma kat muka walau tonyoh macam mana pun. Sebab tu sekarang ni tengah hot kat korea pakai cleansing tools. Yang paling mahal tu Clarisonic yang jual kat Sephora tu. Memang tak lah nak beli kan.

For beginners, saya suggest guna yang murah dulu. Mana tau tak sesuai dengan kulit muka kan. Pore Brush ni saya tersangat2 lah suka. Berus dia sangat lembut kalau di bandingkan dengan Clarisonic. Lembut sangat dan tak rosak kan kulit. Berus dia diperbuat daripada synthetic material. Handle dari PVC. Ada jugak handle yang diperbuat dari kayu. Elok je pegang.. Kena2 lagi kalau tangan kecil molek. Hehehe…

Image

Berus dia dikatakan lebih kecil dari liang roma. Jadi apa2 kotoran yang berada kat pores tu akan tanggal. Saya cuci muka pakai pore brush hanya sekali sehari pada waktu malam je.  Sebab nanti kalau banyak sangat kulit akan kering. Gunakanlah dengan pencuci muka yang korang suka ye. Sejak pakai pore brush, jarang dah keluar whiteheads ke jerawat ke blackheads ke.. Ini menunjukkan pores kita betul2 bersih sebelum tidur. Serum dan moisturizers pun senang je meresap masuk dalam kulit. Rasa tak rugi beli alat ni walaupun nampak macam tak perlu je. Hehe..

Bagi yang suka pakai make-up hari2, saya suggest guna lah alat ini untuk bersihkan muka sebelum tidur. Sebab takut lah tak bersih plak pakai tangan kan. Nanti keluar jers sana sini. Huhu~

Ok girls! About the price… Saya beli kat BeautyLicious dengan harga RM35. Kalau rajin google, boleh je dapat harga yang lebih murah. So apa lagi? Let’s do the justice to our skin. 🙂

Mustika Ratu: Syampu Bayam, Bilasan Santan & Ramuan Penyubur Rambut

Assalamualaikum! Kali ini nak review product plak. Hehe… Geds!

Oh no! Rambut gugur? Ya! Saya mengalami masalah itu. Memang sangat tak suka! Sebenarnya dari zaman sekolah menengah lagi dah gugur rambut. Tapi masa itu tak lah banyak sangat. Sejak setahun lebih ni macam makin banyak pula gugur. Masa syampu rambut memang sangat takut tengok rambut gugur kat lantai. Argh! Tak boleh jadi ni. Lama2 boleh botak!

Macam2 produk dah pakai. You name it! Pantene, Dove, Head & Shoulder, bla bla bla… Semua tak jalan. Jadi, pergi lah Iris Salon & Spa yang kat Shah Alam tu. Mengadu lah kat Dilla. Dilla kata tak apa, buat hair treatment dulu. Dilla pun terkejut tau rambut gugur banyak gila. Sekarang masih lagi buat hair treatment kat sana, 2 kali sebulan tau. Ok lah, ada improvement sikit tapi still gugur.

Dilla ada cadangkan guna Syampu Bayam Mustika Ratu sekali dengan Bilasan Santan & hair tonic penyubur rambut. Ok Dilla, I trust you! Hehe..

Sekarang dah seminggu dah pakai semua produk2 tu. Alhamdulillah, rambut gugur dah berkurangan. Dah tak se-ngeri dulu. Kulit kepala dah tak gatal2 dah. Happy nya!

ImageImageImage

Cara pemakaian: Mula2 basahkan rambut. Syampu rambut dengan Syampu Bayam. Usap perlahan2 kat kulit kepala & rambut. Lepas itu bilas. Kemudian ambil Bilasan Santan. Bilasan Santan ni guna macam conditioner. Usap perlahan2 kat rambut, terutama kat hujung rambut tu. Jangan letak kat kulit kepala tau. Biarkan 5 minit (Kalau lagi lama, lagi bagus!), kemudian bilas. Keringkan rambut. (Pastikan rambut betul2 kering) Kemudian, letak Ramuan Penyubur Rambut dekat kulit kepala. Urut2 sikit biar masuk segala ramuan2 yang best2 kat kulit kepala. (Bau dia sangat wangi! Saya suka!) Siap! Senang kan?

Enjoy your healthy & lovely hair. 😉

Thanks for reading! Tata~