Creambath: Rejoice & Nu’della creambath

Hello ladies!

Pernah x dengar pasal creambath? Creambath ni sangat popular kat indonesia. Creambath merupakan urutan pada kulit kepala & rambut untuk rawatan. Selalunya kat spa2 ada buat creambath. Rambut akan jadi sgt lembut & kulit kepala akan rasa segar sangat. Tapi kalau nak pergi spa banyak kali memang tak dapat la kan? Duit dan masa tak mengizinkan. Kalau kat indonesia, berlambak produk creambath.

Tapi kat malaysia ni susah sikit nak cari produk creambath. Kena tanya terus kat spa la kot. Tapi spa tu pun tak jual sebab beli pukal terus. So, yang saya sempat jumpa setakat ni ialah produk Rejoice & Nu’della.

20140323-175928.jpg

20140323-175954.jpg

1) Rejoice Rich Creambath
Senang je nak dapat kat Watson. Harga pun murah, RM7 je. Masa beli ni saya tak confident samada effect dia sama dengan rawatan kat spa. Tapi memang tak sangka sangat wanginya boleh bertahan lama. Kiranya this product is so not bad la. Rambut pun lurus dan lembut je. Tapi yang tak bestnya, kena pakai banyak baru nampak effect dan saya tak rasa dia membantu sangat untuk sihatkan kulit kepala.

2) Nu’della Herba Creambath
Produk ni saya beli kat Nu’della spa kat shah alam. Harga ialah RM45. The first thing I noticed ialah the green slimy texture & the smell is not so pleasant. I was thinking, I am not putting that on my head. But I did it anyway! Hahaha… And please don’t judge a book by its cover. Saya suka bila urut kat kulit kepala, rasa nyaman sekali. Pastu tak perlu guna banyak, guna sikit pun dah cukup untuk rambut jadi lembut dan lurus. Saya suka produk ni walaupun tak wangi. Hehehe.. Rambut pun jadi kurang gugur bila kulit kepala dah sihat.

Pada pendapat saya, wanita yang bertudung kalau boleh buat lah creambath seminggu sekali. Sebabnya rambut kita terperap je dalam tudung, so kulit kepala pun jadi gatal & rambut banyak gugur. Huhu.. Creambath sangat membantu untuk menyegarkan dan sihatkan kulit kepala. Eh macam iklan pula. Hehehe..

Cuma masalahnya, susah nak cari produk creambath kat Malaysia ni. Kalau kat indonesia yang paling popular ialah produk Makarizo. It works wonderfully amazing! Kat Malaysia tak ada lagi produk tu. So sesiapa yang tahu apa lagi produk creambath yang ada kat Malaysia ni, silalah share dengan memberi komen kat bawah ye. Sharing is caring! Tata~

20140323-181847.jpg

20140323-180613.jpg

20140323-180640.jpg

Beyond Beauty USJ Taipan

Hi korang! Today saya nak buat review pasal spa plak. Saya dah setahun lebih jadi regular customer untuk Beyond Beauty USJ Taipan. So now it’s time for me to review and give my opinion about the services they provided. Semuanya bermula selepas saya ambil groupon ini:

Image

1) Full body Swedish massage

Saya sangat suka body massage especially after penat bekerja. Segala sengal2 otot akan hilang dan badan akan rasa segar. Selain itu, massage jugak baik untuk memastikan blood circulation lancar kat otot2 dan kulit. Maka senanglah nak buang toxin2 kat badan tu.

Mula2, badan akan di scrub dengan menggunakan ginger scrub. Kemudian, pakai strawberry mask kat badan. Selepas itu, badan akan di balut dengan hot blanket selama 15minit. Habis badan berpeluh2. Saya tahan 10minit je sebab tak tahan panas. Huhu. After that, kita akan di suruh mandi kat shower. Lepas dah mandi, barulah badan di urut dengan essential oils. (P/S: Boleh je nak pakai massage oil biasa. Tapi saya ambil essential oils after di recommend. RM50 untuk sebotol. Saya rasa tak perlu pun nak beli. Pakai massage oil biasa pun dah ok.)

I love the massage so so much! Sebab tu saya pun beli massage package. Lagipun dekat dengan rumah. Senang nak terus pergi lepas kerja. The price is quite pricey tapi sangat berbaloi. Massage dia pun bukan yang menyakitkan. So ok lah tu kan? Hehe..

2) Oxygen Facial

Basically untuk facial ni, the highlight is that after letak serum, muka akan di pump dengan oxygen, jadi serum2 akan lebih masuk ke dalam kulit. Ok, macam menakutkan je pump tu kan? Haha.. Bukan pump masuk kena injection ke apa. Just alat tu dia pump oxygen kat kulit muka je. Saya suka sebab facial ni sangat cepat effect dia. Lepas facial ni, dark circles saya hilang, kulit lebih cerah & hydrated. Tapi yang tak bestnya, effect ni bertahan 3 hari je tau. *Sigh*

3) Microdermabrasian

Ini adalah facial kesukaan saya sangat2! Highlight dalam facial ni, dia gunakan mesin untuk peel kan kulit2 mati kat muka kita. Tak sakit pun sebab mild peeling je. Lepas peeling, muka akan disapukan dengan soothing gel. Effect dia, muka akan lebih putih, bekas2 jerawat lebih pudar, kulit lebih licin & yang best kat rumah kalau pakai serum ke moisturizer ke akan senang serap masuk dalam kulit. I love it! Tapi facial ni tak boleh buat kerap sangat. Paling kerap pun sebulan sekali untuk bagi peluang kepada cell renewal. Kalau tak nanti muka kering & sensitive sangat. So be careful ya girls!

3) LHE facial

Ok, secara jujurnya, saya di janjikan yang facial akan hilangkan scars2 kat muka saya. However, I don’t it did a great job on that. Dah lebih 10 sessions saya buat LHE facial, tapi I don’t see if it has any effect on my acne scar. Sangat mengecewakan. LHE ni stands for Light Heated Energy (kot?). Adik kepada Laser Treatment. Tapi sangat2 mild kepada kulit. Tak ada lah effect kulit mengelupas ke apa macam Laser yang sebenarnya. Tapi wait! jangan kecewa sangat dulu. LHE ni sangat bagus untuk menegangkan kulit2 muka, hilangkan eyebags & cerahkan kulit. Serum & moisturizer pun senang nak menyerap lepas tu. Pipi yang kendur pun jadi lifted gitu. Tapi sebab muka saya bukan jenis matured skin, so saya tak nampak sangat effect tu. So for this facial, saya recommend kepada those with matured skin je. Yang masih muda belia tu tak payah lah kot ye. Hehe..

4) Anti-Acne Facial

This is the most painful & unnecessary facial that I bought. Sebabnya during facial ni, dorang akan extract kaw2 punya, and sangat sakit. Lepas tu, kulit akan banyak scars2. Dah lah susah nak hilangkan scars. I don’t have any good reviews for this facial. It’s too aggresive for me. Sorry!

5) Aromachroma Facial

Dalam facial ni ada 4 jenis warna: Biru, hijau, merah & kuning. Biru untuk kulit sensitive (soothing facial), hijau untuk acne prone skin, merah untuk anti-aging & kuning pulak tak ingat untuk apa sebab tak pernah cuba lagi.

Ibu saya dah cuba yang warna merah & biru. Untuk pengetahuan semua, ibu saya mempunyai kulit yang sangat sensitive. Tak boleh pakai product sembarangan, nanti mesti akan naik merah2 kat kulit. Tapi ibu saya sangat suka facial warna biru & merah ni sebab sangat sesuai dengan kulit muka ibu saya. Facial ini tak ada guna mesin pun. Tapi dia ada mask, serum & ampoules yang sesuai dengan treatment yang kita nak.

As for me, saya pernah cuba yang warna hijau. I love it so much! Kulit rasa sangat di belai2. Produk2 yang dia pakai pun wangi sangat & sesuai untuk mereka yang nak relax masa facial. Aromachroma ni menggunakan basic aromatherapy dalam facial treatment. Saya suggest facial ini untuk mereka yang mempunyai kulit sensitive & kulit2 remaja ok? Sebab tak elok pakai mesin bagai2 kalau kulit muka tu sensitive & muda lagi. Kan kan?

Ok, tu je servis2 yang saya pernah cuba. Ada banyak lagi servis yang lain. Dari segi price, memang quite pricey, tapi memang kena lah dengan quality service dorang. One thing about lagi, dorang agak suka push utk sales, beli itu beli ini. Tapi dorang tak force once you said ‘NO’ to them. So kalau tak suka, cakap je tak suka. They are very professional. Tata~

Pore Brush

Hi semua! Excited sangat hari ni sebab nak review barang baik punya. Hehe.. Jom2 tengok!

Image

Pernah tak korang rasa masa cuci muka rasa muka macam tak bersih je? Macam nak cuci banyak kali je? It happens to me many times. Jari kita tak dapat nak bersihkan liang-liang roma kat muka walau tonyoh macam mana pun. Sebab tu sekarang ni tengah hot kat korea pakai cleansing tools. Yang paling mahal tu Clarisonic yang jual kat Sephora tu. Memang tak lah nak beli kan.

For beginners, saya suggest guna yang murah dulu. Mana tau tak sesuai dengan kulit muka kan. Pore Brush ni saya tersangat2 lah suka. Berus dia sangat lembut kalau di bandingkan dengan Clarisonic. Lembut sangat dan tak rosak kan kulit. Berus dia diperbuat daripada synthetic material. Handle dari PVC. Ada jugak handle yang diperbuat dari kayu. Elok je pegang.. Kena2 lagi kalau tangan kecil molek. Hehehe…

Image

Berus dia dikatakan lebih kecil dari liang roma. Jadi apa2 kotoran yang berada kat pores tu akan tanggal. Saya cuci muka pakai pore brush hanya sekali sehari pada waktu malam je.  Sebab nanti kalau banyak sangat kulit akan kering. Gunakanlah dengan pencuci muka yang korang suka ye. Sejak pakai pore brush, jarang dah keluar whiteheads ke jerawat ke blackheads ke.. Ini menunjukkan pores kita betul2 bersih sebelum tidur. Serum dan moisturizers pun senang je meresap masuk dalam kulit. Rasa tak rugi beli alat ni walaupun nampak macam tak perlu je. Hehe..

Bagi yang suka pakai make-up hari2, saya suggest guna lah alat ini untuk bersihkan muka sebelum tidur. Sebab takut lah tak bersih plak pakai tangan kan. Nanti keluar jers sana sini. Huhu~

Ok girls! About the price… Saya beli kat BeautyLicious dengan harga RM35. Kalau rajin google, boleh je dapat harga yang lebih murah. So apa lagi? Let’s do the justice to our skin. 🙂