Musee Platinum Tokyo, The Curve

Assalamualaikum! Sorry uols semua, kali ini saya nak cerita pasal bab geli2 sikit. Hehe. Tapi bab ni penting tau sebab kita sebagai perempuan kena la jaga kebersihan, betul tak? Haa.. Nak cakap pasal apa ni? Mari tengok gambar kat bawah!

Image

Haa! Menarik tak? So nanti tak payah lah susah2 asyik nak cantas je kat bahagian tu kan? Saya pun memang dah lama usha2 nak buat IPL treatment. Tapi takut la plak kan. Nampak kat Groupon offer macam ni terus grab je lah. Google pasal Musee Platinum ni nampak macam ok je review dia.

Apa lagi? Terus la call buat appointment. Yang angkat tu staff dia cakap macam slang2 orang Jepun. Ok, memang orang Jepun pun. Baik sangat dia, sopan santun plak tu. Hehe..

Musee Platinum Tokyo ni kat Malaysia ni ada kat dua tempat je: The Curve & Fahrenheit88. Yang saya pergi ni kat The Curve. Staff yang sambut saya masa tu nama dia Ms. Ai. Dia memang dari Jepun tau. Senyum je muka dia. Dia baru kerja kat Malaysia selama 3 bulan. Lagipun Musee ni baru je ada kat Malaysia ni 3 bulan. Rasanya mesti dia nak train pekerja2 yang kat Malaysia ni kot. Mengikut Ms. Ai, Musee Platinum Tokyo ni memang popular kat Jepun. No. 1 Hair removal salon kat Jepun. Wow! tergamam sekejap! Hehe..

Mula2, saya di jemput masuk kat consultation room yang sangat cute. Dia hidangkan secawan Teh Hijau. Ok, dah memang orang Jepun suka minum Green Tea kan? Hehe.. Dalam room tu, dia terangkan la pasal treatment yang mereka tawarkan. Mereka guna SSC treatment which is lain sikit dari IPL. SSC ialah Smooth Skin Control Hair Removal dimana mereka jamin tak sakit langsung & kulit kat area itu akan jadi lembut & licin. Menarik! Hehe.. Dia tunjukkan gambar sebijik macam kat bawah ni:

Image

Macam itu lah cara2 dia mematikan akar2 rambut tersebut. Hehe.. Lepas itu, dia jelas kan kelebihan2 SCC ni:

Image

Ok, rasa macam beruntung sangat pilih Musee. Yang paling saya suka ialah dia tak paksa pun kita beli product2 merepek ke apa. Dia cuma terangkan tentang pilihan2 rawatan yang lain je. Salon ini hanya untuk hair removal je tau. Facial2 ke, spa2 ke tak ada ye. Hehe..

Habis je consultation, Ms. Ai bawak saya ke bilik persalinan untuk tukar baju. Kemudian, pergi ke treatment room dan bermula la prosesnya. Mula2 dia bagi pakai kaca mata untuk melindungi mata kita dari cahaya laser. Lepas itu, dia letak cooling gel kat tempat tersebut. Hehe.. Seterusnya, bermula lah dia laser2 kat tempat tu. Tak sakit langsung pun ok. Kejap je dia buat. 3 minit je. Dah habis treatment, dia letakkan cooling pad selama 5minit supaya kulit tak panas. Akhir sekali dia letak moisturizer kat kulit. Haa.. dah siap! Sekejap je kan?

Sepanjang proses, Ms. Ai sangat bersopan santunnya alahai. Suara lembut je. Senyum tak pernah lepas dari muka dia. Hehe.. Biasalah budaya orang Jepun kan? Session seterusnya lagi 2 bulan. Dia kata, lepas 2 minggu ni akan nampak perubahan. Sekarang ni baru 1 minggu, jadi belum nampak apa2 perubahan lagi la. Hehe.

Masa nak balik tu, siap dia tunduk lagi sambil cakap ‘Arigato Gozaimasu!’. Oh! Aku rasa macam kat Jepun je. Hehe.. Siap teringin nak pergi makan sushi plak lepas tu. (Haha.. Geds!) Kalau nak tahu lebih lanjut pasal Musee Platinum Tokyo, sila click link kat bawah ni, ok?

http://www.musee-pla.com.my/

Thanks for reading! Arigato gozaimasu! Tata~

Mustika Ratu: Syampu Bayam, Bilasan Santan & Ramuan Penyubur Rambut

Assalamualaikum! Kali ini nak review product plak. Hehe… Geds!

Oh no! Rambut gugur? Ya! Saya mengalami masalah itu. Memang sangat tak suka! Sebenarnya dari zaman sekolah menengah lagi dah gugur rambut. Tapi masa itu tak lah banyak sangat. Sejak setahun lebih ni macam makin banyak pula gugur. Masa syampu rambut memang sangat takut tengok rambut gugur kat lantai. Argh! Tak boleh jadi ni. Lama2 boleh botak!

Macam2 produk dah pakai. You name it! Pantene, Dove, Head & Shoulder, bla bla bla… Semua tak jalan. Jadi, pergi lah Iris Salon & Spa yang kat Shah Alam tu. Mengadu lah kat Dilla. Dilla kata tak apa, buat hair treatment dulu. Dilla pun terkejut tau rambut gugur banyak gila. Sekarang masih lagi buat hair treatment kat sana, 2 kali sebulan tau. Ok lah, ada improvement sikit tapi still gugur.

Dilla ada cadangkan guna Syampu Bayam Mustika Ratu sekali dengan Bilasan Santan & hair tonic penyubur rambut. Ok Dilla, I trust you! Hehe..

Sekarang dah seminggu dah pakai semua produk2 tu. Alhamdulillah, rambut gugur dah berkurangan. Dah tak se-ngeri dulu. Kulit kepala dah tak gatal2 dah. Happy nya!

ImageImageImage

Cara pemakaian: Mula2 basahkan rambut. Syampu rambut dengan Syampu Bayam. Usap perlahan2 kat kulit kepala & rambut. Lepas itu bilas. Kemudian ambil Bilasan Santan. Bilasan Santan ni guna macam conditioner. Usap perlahan2 kat rambut, terutama kat hujung rambut tu. Jangan letak kat kulit kepala tau. Biarkan 5 minit (Kalau lagi lama, lagi bagus!), kemudian bilas. Keringkan rambut. (Pastikan rambut betul2 kering) Kemudian, letak Ramuan Penyubur Rambut dekat kulit kepala. Urut2 sikit biar masuk segala ramuan2 yang best2 kat kulit kepala. (Bau dia sangat wangi! Saya suka!) Siap! Senang kan?

Enjoy your healthy & lovely hair. 😉

Thanks for reading! Tata~

Nu-della Islamic Spa, Shah Alam

Assalamualaikum! Hello! How are you?

Ok, malas nak buat intro panjang2. Beginilah ceritanya. Hari itu, pergi Shah Alam jumpa member. Lepas itu, terdetik lah hati nak cuba Nu-della Islamic Spa ni. Sebenarnya, memang dah aim nak pergi tengok2, tapi susahnya nak cari masa yang sesuai. (Ok, budget busy lah tu!)

Jadi, telefon awal2 tanya ada kekosongan ke tidak hari itu. Alhamdulillah, dapat juga slot-in. Hehe.. Owner dia nama Puan Saripah. She’s so sweet! Hari itu nak cuba spa kaki je, tapi bila tengok tangan pun macam mengharap kena pamper, jadi ambil lah spa tangan sekali. (Kesian ye Cik Tangan. Nak juga ye?) Tiba2 Puan Saripah cakap, kenapa tak ambil satu badan je? Hmm… Betul juga. Tapi tak boleh lah. Tengah ehem2.. Hehe..

Mari tengok gambar2 yang berjaya saya snap! Yay!

Tempat buat facial

Tempat buat facial

Tempat salon rambut

Tempat salon rambut

Tempat cuci rambut dan tempat spa kaki & tangan

Tempat cuci rambut dan tempat spa kaki & tangan

Mula2, kaki kena rendam dalam air suam yang ada bunga2 & herba2 selama lima minit. Kemudian, kaki kena basuh dengan cleanser Nu-della siap kena urut2 lagi. Best! Tak cukup dengan itu, kaki kena sental dengan coffee scrub lagi. Sangat best dia sental ok! Puas hati. (Tamat lah riwayat kesan degil. Haha..) Lepas itu, letak mask sampai ke bawah lutut. Tunggu kering, then basuh. Dan tibalah masa yang di tunggu2.. Foot massage! Pergh! Best sangat kena urut. Macam nak tertidur pun ada. Nasib baik tengah duduk, kalau tengah baring masa tu, memang dah selamat lah tidur. Hehe.. Akhir sekali, sapu lotion with final massage. Terbaik! Tangan pun dia buat dengan rutin yang sama.

Memang best! Kulit lepas tu nampak lebih cerah & licin gitu. (Eh? Macam buat iklan plak) Secara keseluruhannya, memang puas hati. (Cuma purse je yang tak puas hati. Oops!)

Ada banyak lagi servis yang ditawarkan. Puan Saripah baik je layan soalan2 saya yang merepek. Hehe.. Ada satu tu yang pasal rawatan payudara. Haa? Apa tu? Ok, ada juga rawatan macam ni ye. Kalau nak tahu lebih lanjut, sila lah click link2 kat bawah ni ye.

http://nu-dellaislamicspa.blogspot.com/

http://en-gb.facebook.com/people/Spa-Nu-della-Shah-Alam/100002287038307

Thanks for reading! Tata~

Iris Salon & Spa, Shah Alam

Assalamualaikum!

Ok, first post untuk blog ni tiba-tiba pasal spa kan? Haha.. Sorrylah, excited sikit. (Sikit lah sangat!)

Sebenarnya, tergerak hati nak pergi spa ni pun sebab ada rakan sekerja yang suggest. Agaknya dia nampak muka saya letih sangat kot. (Ok, bajet kerja rajin sangat la tu!) So, pergi lah google spa untuk muslimah. Bila dah survey2 tengok Iris Salon & Spa macam best. So, apa lagi, angkat phone buat appointment! Booked nak ambik pakej pink Iris.

Tak ada lah susah sangat nak cari sebab pakai GPS je. Hehe.. Spa dia kecik je tapi design kat dalam tu sangat lawa & menenangkan jiwa. Belum buat apa2 lagi dah tenang! Dahsyat tak? Ok, xpayah over ye. Hehe..

Staff dia nama Dilla tu baik sangat. Peramah! First sekali dia buat facial. Dia guna product Amway. Best sangat dia urut2 muka ni. Tapi yang x best tu time extraction sebab sakit. Huhu.. Tapi tahan je lah. Biar dia buang semua blackheads, whiteheads, purpleheads, apa2 heads lah yang ada kat muka ni. Alahai, bestnya muka lepas buat facial tu. Rasa lembut & bersih je. Tak pernah rasa bersih macam ni kalau buat kat rumah. (Ceh.. Over lagi!)

Ok, lepas tu, dia buat body scrub & body mask. Scrub dia suruh pilih nak zaitun ke coffee scrub. Saya pilih je coffee sebab bau dia lagi best. Ok lah, not bad! Cuma time nak tunggu body mask tu kering, alahai sejuknya lah menunggu. Huhu.

Last but not least, time untuk sport massage! Ok, terasa macam ngeri nak kena urut sebab saya ni kurus. Takut lah tulang patah ke apa ke. Tapi dia urut best je. Tak ada lah bantai kuat2. Yang ini memang terbaik lah! Lenguh2 kat badan semua hilang. Rasa fresh macam nak pergi lari satu padang je. (Ok, sudah2 lah tu overnya ye!)

Itu je lah yang saya mampu type untuk first post ni. Sorry lah tak ada gambar sebab tengah asyik menikmati ketenangan. (Cewahhh!)

Kalau nak tau lebih info pasal spa ni, boleh lah click link2 kat bawah ye. (Senang kerja kan? Bagi link je. Pemalas betul!) Tata~

https://www.facebook.com/IrisSalonSpa

http://irissalonandspa.blogspot.com/